APPY TO EVENT
Applications Due: 10/20/2017 05:00
Event has ended
  • --
  • --
  • --
Organizers
Jessie James Suarez
James Mendoza

Event checklist

 
 
 
 

About this event

On September 25, 2015, countries worldwide adopted a set of goals to end poverty, protect the planet, and ensure prosperity for all as part of a new sustainable development agenda. Each goal has specific targets to be achieved over the next 15 years. Spearheaded by the United Nations, Sustainable Development Goals (SDG) include poverty reduction, quality education, decent work and economic growth, and climate action, among others.

However, it is open to innovative ways of achieving these goals. This is where the MDM Hackathon 2017, with the theme Bridging Technology With Development, comes into play.

Spearheaded by the Asian Institute of Management's Zuellig School of Development Management, it is an avenue through which technologically-savvy programmers, social entrepreneurs, and development practitioners can come together to conceptualize and create a disruptive innovation bridging technology wi th development in the process. There will be existing development problems, or pitches, which teams can choose from to solve through the use of technology.

This is a pioneering event, one that has not been conducted with this scale and variance, and most especially, societal context that would help achieve development sustainability in different fields.

Hackathon Pitches: https://goo.gl/upyxfF

Prizes

  • Home-1st
  • ₱50000.0
  • Prize
  • Home-2nd
  • ₱30000.0
  • Prize
  • Home-3rd
  • ₱20000.0
  • Prize
More

Schedule

  • Friday
  • September 29 (Friday) Pre-hack Dev@Work Program Flow

    • 5:00 PM - Opening Remarks: Dr. Kenneth Hartigan-Go, Head, SZSDM (5 mins)
    • 5:05 PM - Welcome message: Dr. Jikyeong Kang, AIM President (5 mins)
    • 5:10 PM – 1st Speaker: Dr. Bryan Lim, PGH Fellow, LUNAS Project Lead (30 mins)
    • 5:40 PM – 2nd Speaker: James Mendoza, Maroon Studios Inc. CEO and Co-founder (30 mins)
    • 6:10 PM – Overview of MDM Hackathon/Rules and Regulations (10 mins)
    • 6:20 PM – Presentation of Pitches (Max 1 min each) (10 mins)
    • 6:30 PM – Q and A (30 mins)
    • 7:00 PM – End of Program
  • Saturday
  • Hackathon Day1: October 21 (Saturday)

    • 8:00 AM – Opening remarks by Dr. Kenneth Hartigan-Go, ZSDM Head (5 mins)
    • 8:05 AM – Welcome remarks by Dr. Jikyeong Kang, AIM President (5 mins)
    • 8:10 AM - Keynote speaker #1: Dr. Motoo Konishi, Distinguished Fellow, Former Country Representative of World Bank in Philippines (30 mins)
    • 8:40 AM – Hackathon starts
    • 12:00 NN – Lunch break
    • 4:00 PM – Keynote speaker #2 (30 mins)
    • 4:30 PM - Hackathon resumes
More

Rules

No pre-coding is allowed. All coding must be done on the hack day itself. However, use of open-source frameworks are allowed. Demo the app. Slideshow presentations are not enough. C...

  • No pre-coding is allowed. All coding must be done on the hack day itself. However, use of open-source frameworks are allowed.

  • Demo the app. Slideshow presentations are not enough. Codes need to be finished 100%.

  • Data not offered in the Hack can be used. APIs can also be developed as the need arises.

  • Time will be allocated to consult subject matter experts present in the venue. No consultations will be allowed after the allotted time. However, they may consult the technical experts at any time.

  • Phone calls, internet search are allowed.

  • Deadline of all the apps should be in by 9am.

  • Bring your own laptop

  • Bring your own toiletries (ex. toothbrush, toilet paper, etc.)

  • Liquor and smoking inside the value are not allowed.

  • Participants may leave the premises, but not all in the same team at the same time.

  • Winning teams (chosen by the panel of judges) will be the only ones to go through a code review (technical judging). This will happen immediately before the winners are announced.

  • Developers own the apps they create and are not bound to make their creations free for public use. However, in the spirit of openness, we highly encourage the usage of the GNU (General Public License).